Om Ekorren
Förskolans gård är en 4000 kvadratmeter stor kuperad naturtomt, som inbjuder till lek och rörelse. Här finns gott om träd, stubbar och stenar att klättra och balansera på, vilket ger naturlig övning av motoriken. Vi har en rymlig sandlåda, en lekstuga, gungor, koja, rutschkanor, en träbåt samt ett rejält flygplan i trä där barnen gärna håller till. I en faluröd gårdsbyggnad ligger en verkstad för snickeri och pyssel, samt en konstnärshörna där barnen kan teckna och måla. Huvudbyggnaden är en tegelvilla med tre våningsplan.
Med skog, hav, hästhagar och en populär badsjö inpå knuten är det lätt att finna spännade platser och roliga aktiviteter för barnen.
Vi eftersträvar att barnen lär sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö. Genom mycket utomhusvistelse får våra barn ökad förståelse för, och lär sig vara rädda om, naturen.
Pedagogerna arbetar aktivt med att ge barnen kunskap om miljö, djur och natur. De källsorterar tillsammans med barnen som även hjälper till att sköta förskolans odlingar av potatis, grönsaker och blommor på gården. Vi köper i möjligaste mån miljömärkta varor och tjänster och vi är en av landets första förskolor som är med i Svanenklubben.
Barnen erbjuds en näringsrik kost med begränsat fett- och sockerintag. Lunchen kommer från Runö Park Hotell som lagar all mat från grunden. Mängden ekologiska råvaror i matlagningen anpassas efter tillgång och säsong, men målet är att så mycket som möjligt ska vara ekologiskt. Till den varma måltiden serveras alltid grönsaker/råkost, som vi själva köper in.
Sommar och höst serverar vi våra egenodlade grönsaker. Då bjuds föräldrarna in på den s.k. Skördefesten, då barn och personal bjuder på det egenodlade, och även på egenkärnat smör, mm. Barnen ges också tillfälle att vara med i köket och vara delaktiga i matförberedelserna. Vi eftersträvar att barnen lär sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö. Vi källsorterar bl.a. tillsammans med
barnen.
Det s.k. Ekorreloppet anordnas varje höst. Då springer barnen runt en bana, har vätskekontroll och springer in i mål. På vintern arrangeras det s.k. Lilla Vasaloppet. Varje barn får vid båda tillfällen medalj för sitt deltagande.
Mycket av verksamheten är förlagd utomhus, som exempelvis samlingar, vila, rörelseövningar, dramalekar, skapande och även vissa måltider. Varje vecka beger vi oss ut i naturen för att lära oss om växter och djur. Barnen har egna ryggsäckar med “mellis” och ibland tar vi med stormköket och lagar mat tillsammans ute i det fria – något som verkligen uppskattas av barnen!
Förskolan grundades 1987. Sedan 1992 är vi anslutna till Friluftsfrämjandet och bedriver I Ur och Skur-metodik. Förskolan är ett föräldrakooperativ. Vi arbetar efter Läroplan för förskolan (Lpfö 18) och följer kommunens riktlinjer.